Translate

Eğitimler/Tutorial


 
 
 
 
 
Bu bölümde sizlere şeker hamurundan palmiye yapılışını anlatacağım;
1-Kahverengi şeker hamurunu oklava ile resimde görüldüğü gibi açın. (Ben kahverengi hamurlarımı daha ziyade çikolata ile hazırlıyorum) Zigzag kesici ile kesin. Eğer zigzag kesiciniz yoksa kare şeklinde herhangi bir kurabiye kesicisini de kullanabilirsiniz.






Kestiğiniz uzun parçayı pipete yukarıdan başlayarak verev olacak şekilde sarın. Sarma işlemini pipeti kapatacak şekilde yapın.Pipetinizi palmiye ağacınızı istediğiniz boya göre kesin.

 











 
 
Gelelim yukarıda gördüğünüz palmiye ağacının meyvelerini yapmaya; Yeşil hamurdan fındık büyüklüğünde alıp ayağıdaki resimdeki gibi üzerini 3 yerden aşağıdan yukarı doğru çizin. Her 4 meyveyi yukarıda palmiyelerin üzerine yapıştırıcı kullanarak yapıştırın. (Yapıştırıcı olarak tarifim; Yarım çay bardağının içine 1/4 çay kaşığı tylos koyun iyice karıştırın. Kullanmadığınızda buzdolabına saklayın. Son derece başarılı bir yapıştırıcı) Her meyveyi de birbirine yapıştırın. Bu şekilde en az 1 gün bekleyin. Bu arada yaprakları da hazırlayın (ben 4 yaprak hazırladım ve ortadan birleştirip delik açtım palmiyedeki çubuğa geçirmek için) ve folyo üzerinde şekil vererek (resme bakınız) onlarında tamamen kurumaları için en az 1-2 gün bekleyin. Daha sonra  palmiyeleri pastaya yerleştirip çubuğun boyunu ayarlayarak yaprakları yerleştirin. (Sadece çubukları pastaya saplayın) Bunlar sipariş olduğu için yani pastasını yapmadığımdan dolayı bu işlemi size resimde gösteremiyorum. 
 
 
 





Gelelim şezlong yapılışına; Aşağıda gördüğünüz gibi kartonu kesip kalıp çıkardım. Şeker hamurunu bu kalıba göre kestim. 1 gün kurumalarını bekledim . Her köşesinden delik açmayı unutmayın.
Her şezlong için 4 kürdan kullandım. Kürdanları şeker hamuru ile kapladım. onlar da kurudu. ve deldiğim noktalardan iki barçayı kürdanlarla birleştirdim. Bu şekildede iyice kurumaları için bekledim. Sonra beyaz şeker hamurunu 10 cm boyunda 5 cm eninde açarak kestim. Lacivert şeker hamurundan kestiğim şeritleri üzerine yapıştırdım. Bunu yaptıktan sonra arkadan şezlonglara bir destek yaparak kurumaya bıraktım.





Deniz yıldızı yapmak için yıldız kesici kullanıp elle şekil verin. Üzerine minik  şeker hamurundan yaptığınız topları yapıştırın.






















Ganajın hazırlanışı;

Benim ganajı 1 e 1 ölçülerde hazırlıyorum. Yani 250 gr çikolataya 250 gr krema şeklinde.
Yapılışı; Kremayı kaynama noktasına kadar ısıtın. Ama kaynamayacak buna dikkat edelim lütfen. Küçük parçalar halinde kaseye koyduğumuz çikolatanın üzerine döküp karıştırmadan yaklaşık  3-4 dakika bekleyin. Sonra spatula ile katlayarak çikolatayı karıştırın. Çikolata eriyince tel kariştırıcı ile 5 dakika daha karıştırın. Mümkünse elektrikli mikser kullanmayın. Eğer ganajınızın içinde hala erimeyen çikolatalar varsa mikrodalgada 10 sn daha ganajınızı tutabilirsiniz. Mikrodalganız yoksa aynı işlemi kaynamakta olan suyun üzerine ganaj kasenizi koyarak da yapabilirsiniz. Ganajı mümkünse 1 gün evvel hazırlayın. Bir gün sonra kullanacaksanız dışarda saklayabilirsiniz. Ganajınız sıcakken üzerini kesinlikle örtmeyin, buhar yapıp içine su girebilir.
Ganajınızı uygularken kolay sürülebilir kıvamda olması lazım. Değilse mikrodalgada 5-10 sn ısıtın ve mutlaka spatula kullanın. Uygulama yaparken pastanızı dönen bir düzey üzerine koyun bu ganajınızı daha kolay uygulamanıza yardımcı olur. Ganaj uyguladığınız pastanızı şeker hamuru ile kaplamadan önce buzdolabında bekletin. Çıkardıktan sonra ise sıcak su dolu bir kabın içerisine spatulanızı daldırıp kuruladıktan sonra  pastanızın son rötuş işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu işlemi yaparken spatulanızı temizlemeyi unutmayın lütfen Pastanızın ganajla düzgün kaplanması şeker hamuru uygulamanızı kolaylaştırır ve çok daha güzel, pürüzsüz bir görünüm elde etmiş olursunuz. Hele keskin kenar pasta yapacaksanız bu daha da önemlidir.






Şeker hamuru ile keskin kenarlı pasta yapılışı;

Yaklaşık 3 ml incelikte açtığımız şeker hamurunu merdaneye sararak kekinizin üzerine koyun.
kenarlara dokumadan önce kekin üstünü malanız ile iyice düzleştirin. Bu hava kabarcıkları kalmaması açısından önemlidir
Daha sonra Sağ elinizle pastanızı avucunuzun içine alıp sol elinizle hamurunuzu çekerek pastanızın kenarlarını da şeker hamuru kaplayın.
Şeker hamurunun fazlalıklarını kesin.
Keskin kenar yapabilmek için iki mala kullanmak lazım Aşağıda resimde olduğu gibi.
Bu çok kolay  ve çok zevkli bir iş.  İki malayı pastanızın kenarında köşe olacak şekilde aşağı yukarı (yandaki spatula)ileri geri ( üstteki spatula ) hareketlerle kenarları keskinleştirin. Ve bunu kekinizin tüm çevresine uygulayın. Son olarak da tekrar malanızla son rötuşlarınızı yapın . Keskin kenarlı pastanız hazır:)
Aşağıdaki pasta resimler Derya için hazırladığım nişan pastasına aittir..
 Sormak istediklerinizle ilgili  miracles_ensucre@hotmail.com adresine mail atıp sorabilirsiniz.











Şeker hamurundan ağaç yapmak;

Önceden karar verilmiş winnie the pooh yapılacak. Bu karakterlerle beraber pastanın olmazsa olmazı ağacı nasıl yapacağım konusunda internette bir çok araştırma yaptım Hepsinde aynı yöntem yani tel kullanılmış. Bir hafta ormanda ağaçlar arasında haftalık yürüyüşümü yaparken birden aklıma geldi tel yerine ağaç dalını şeker hamuru ile kaplasam nasıl olur acaba! Kırdım bir kaç dal (Özellikle kuru olanları tercih ettim:))  eve geldim ve denememe başladım. Son derece başarılı oldu, hakikaten de  tel kullanmadan bu ağacı yapabilmeniz çok mümkün. yapmanız gereken kahverengi şeker hamuru ile ağaç dalınızı kaplamak Sonra da bıçakla ağaç görüntüsü vermek. Oldu valla:)








Yüz çalışması























4 yorum:

  1. Resmen evde oturdugum yer de egitim aldim.anlatim cok guzel ip uclari en onemli noktalardan.cok tesekkurler...calismalarin hepsi bur harika...ellerinize saglik ;-)

    YanıtlaSil
  2. En kisa zamanda bir de pasta denicem...bu ip uclari isime yaricak baya ;-) nalan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç bile kaldın Nalan'cım. Sormak istediğin ne varsa sorabilirsin:)

      Sil